
W tłusty czwartek nie odmawiamy sobie nadmiaru kalorii i zjadamy przynajmniej kilka pączków. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli zmagamy się z niektórymi chorobami lub schorzeniami powinniśmy unikać tych przysmaków. Zobacz, kto powinien uważać i ograniczyć jedzenie pączków w tłusty czwartek.

Pączki są smażone na oleju, więc nie jest to dobry wybór dla osób z wysokim cholesterolem i chorobami sercowo-naczyniowymi. Pączki mają bowiem dużo tłuszczu i takim osobom mogą zaszkodzić

Pączek jest przysmakiem z dużą ilością kalorii i cukru. Unikać ich powinny osoby z cukrzycą typu II, które muszą zachować prawidłową glikemię i ciśnienie krwi.

W tłusty czwartek inne przysmaki powinny wybrać osoby cierpiące na zapalenie trzustki, przewlekłe choroby wątroby lub choroby wrzodowe. Pączek może być prawdziwym wyzwaniem dla żołądka, trzustki i wątroby, szczególnie przy takich schorzeniach.