
Karp to ryba, która tradycyjnie gości na polskich stołach podczas kolacji wigilijnej. Zwyczaj ten jednak nie ma charakteru religijnego i bez przeszkód możemy go zastąpić inną rybą w naszych 12 potrawach.
Zobacz, jakimi rybami warto zastąpić karpia na Wigilię. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze! Szczegóły już teraz w naszej galerii.

Dorsz
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy B12 i B6, niacynę, witaminy E, A i C, fosfor, potas, selen.

Makrela
Zawiera dużo białka i witamin, takich jak kwas foliowy, retinol, witamina A (ekw. retinolu), witamina B1, witamina B12, witamina B2, witamina B6, witamina D, witamina E i witamina PP, czyli niacyna.

Halibut
Jest niskotłuszczowy oraz bogaty przede wszystkim w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B oraz białko.