Tradycja przyrządzania karpia na Wigilię w Polsce pojawiła się dopiero po II wojnie światowej za sprawą ówczesnego ministra przemysłu i handlu oraz hasła „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. W PRL-u karp gościł na polskich stołach ponieważ była to ryba tania i stosunkowo łatwo dostępna.
Z niewiadomych powodów zwyczaj serwowania karpia, jako jednej z 12 potraw wigilijnych, utrzymał się po dzień dzisiejszy, pomimo że ryba nie zachwyca swoim smakiem, ma dużo ości i jest wiele innych ryb, które przewyższają go wartościami odżywczymi. W artykule przygotowaliśmy propozycję ryb, którymi z powodzeniem możesz zastąpić karpia.
Tymi rybami warto zastąpić karpia na Wigilię. Są zdrowsze i o wiele smaczniejsze!
Ceny karpia w tym roku bardzo mocno poszybowały w górę. Tym bardziej warto zastanowić się nad alternatywą - zdrowszą i o wiele smaczniejszą. Szczegóły w naszej galerii.
