7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![CUKIER BRZOZOWY – KSYLITOL...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e6/5f/5b926b82d5118_o_large.jpg)
fot. 123RF
Zęby: 10 najlepszych produktów dla zdrowia jamy ustnej
CUKIER BRZOZOWY – KSYLITOL
Cukier zawarty w naturalnym soku z brzozy jest to naturalny słodzik, który jest normalnie przetwarzany w organizmie. Ma podobną słodycz i o 40 proc. mniej kalorii od cukru stołowego, ale w przeciwieństwie do niego nie sprzyja próchnicy, tylko pomaga hamować jej rozwój. Działa odkwaszająco, wspomaga remineralizację szkliwa i bakterie powodujące przykry zapach z ust i układu trawienia. Jedyną jego wadą jest efekt gazotwórczy i przeczyszczający (tak jak np. w przypadku gum do żucia) przy spożyciu większych ilości – kilka łyżeczek dziennie zwykle jest jednak dobrze tolerowane.