
Lubczyk
Choć pochodzi z Azji, zakorzenił się w polskiej tradycji i stanowi nieodłączną część polskiego kanonu ziół. Liście lubczyku znane są jako afrodyzjak, który ma zachęcić partnera do miłosnych porywów. W formie suszonej stanowi świetny dodatek do rosołu, zup, sałatek i marynat mięsnych.

Natka pietruszki
Dla jednych natka pietruszki jako dodatek do zupy to zmora dzieciństwa, dla drugich aromatyczna zielona przyprawa, która nadaje jej charakteru. W polskiej kuchni wykorzystywana w formie świeżej lub suszonej. Doskonale komponuje się z zupami, sałatkami, pasztetami oraz sosami.

Kminek
W Polsce produkcja kminku jest dość duża, a ziarenka wykorzystywane są przy pieczeniu chleba i wyrobów zbożowych, a także przy produkcji bigosu oraz dań z kapusty. Przyprawa dobrze wpływa na trawienie, a jej intensywny smak podbija walory wielu potraw.

Szczypiorek
Szczypiorek jako zioło sezonowe gości na stołach w okresie wiosennym, całorocznie można go znaleźć w formie liofilizowanej. Pęczki zieleniny wzbogacą smak kanapek, nabiału lub jajek.