
Przyprawy są niezbędne w kuchni. Sprawdź te, które królują wśród polskich gospodyń.

Jałowiec
Owoce jałowca od wieków wykorzystywane są nie tylko przy produkcji ginu, ale stanowią też doskonałą przyprawę do dań, zwłaszcza mięsnych. Wysuszone kuleczki sprawdzą się przy pieczeniu dziczyzny, królika lub schabu, wyrobie kiełbasy, a także jako dodatek do sosów i marynat.

Chrzan
W Polsce można znaleźć chrzan pospolity. Walory smakowe określa się jako ostre i wyraziste. Roślina stanowi lekarstwo na wiele dolegliwości, a starty korzeń ma swoje zastosowania w kuchni. Łączy się go m.in. z mięsem, rybami, wędlinami, wśród warzyw z burakami. Wielu Polaków preferuje również zupę chrzanową w formie kremu.

Koper
Niewątpliwie koperek to jedno z popularniejszych ziół w polskiej kuchni. Gospodynie dodają je do kiszonych ogórków, mizerii, świeżo ugotowanych ziemniaków, czy też sosów. W formie przyprawy koper dobrze komponuje się też z rybami, zupami oraz jajkami w różnej postaci.