
Cholesterol może stanowczo popsuć nawet najsmaczniejszą dietę. Dlatego warto wiedzieć, co włączać do swoich posiłków by zadbać o swoje zdrowie. Szczegóły zobaczcie na kolejnych slajdach.

Kozieradka
Jest to doskonała przyprawa, którą możesz połączyć z niemalże każdym daniem, jakie właśnie przygotowujesz. Począwszy od ryb na sałatkach kończąc. Jej gorzki lekko orzechowy smak znajdzie równie dużo fanów, jak i przeciwników. Nie zmienia to faktu, że kluczowa w kontekście tego artykułu jest doskonała skuteczność wspierania układu krążenia, poprzez ograniczanie cholesterolu LDL.

Hibiskus
Dobrym pomysłem będzie także spożywanie herbaty zawierającej kwiaty hibiskusa. Zawierają one bowiem przeciwutleniacze, które podobnie jak gorzka czekolada obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczając tym samym tętnice.

Czarnuszka
Chociaż nie jest powszechnie używana, to posiadając podwyższony cholesterol, warto zadbać o wzbogacenia diety właśnie o czarnuszkę. Pomaga ona obniżyć ciśnienie w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu obniża się poziom blaszek miażdżycowych. Doskonale sprawdzi się np w sałatce z pomidorem i mozzarellą.