Zmiany klimatu. Ciepłolubne rośliny rozpychają się na naszych polach [27.05.2019]

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
W naszych ogródkach coraz częściej pojawia się arbuz. Nie tak dorodny jak z marketu, ale własny. pixabay
Ciepłolubna kukurydza ma się coraz lepiej. W Kujawsko-Pomorskiem coraz częściej rosną winorośle, arbuzy i melony. To efekt zmian klimatu.

- W Polsce uprawia się coraz więcej roślin ciepłolubnych - mówi Piotr Pawlikowski, który w Łążynie (gm. Zławieś Wielka, pow. Toruński) prowadzi gospodarstwo rolne. - Najlepszym przykładem jest kukurydza.

Rolnik wspomina, że w połowie lat 90-tych brał udział w szkoleniu w ośrodku doradztwa rolniczego w Przysieku: - Na to szkolenie przyjechali Amerykanie, którzy rozdawali książeczki, których temat brzmiał: “ Kukurydza rośliną przyszłości” - opowiada Piotr Pawlikowski. Wówczas już sam tytuł wzbudzał uśmiech gospodarzy, bo wówczas kukurydzy było znacznie mniej.

Czytaj także: Grad i burze zapowiadane w wielu regionach Polski. Rolnicy boją się o uprawy [ostrzeżenia IMGW!]

- No i dwadzieścia lat później stało się to, o czym mówili wtedy Amerykanie – dodaje rolnik z Łążyna. - W Polsce uprawia się bardzo dużo kukurydzy, coraz więcej. To m.in. efekt zmian klimatu.

- Ocieplanie się klimatu jest czynnikiem, który może sprzyjać uprawie kukurydzy w Polsce i wzrostowi areału jej uprawy, jednakże zagrożeniem są nieprzewidywalne, ekstremalne zjawiska pogodowe, które coraz trudniej jest przewidzieć i oszacować zagrożenie typu trąby powietrzne, gradobicia, nawałnice, zalania, czy też ekstremalne susze - wyjaśnia dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. nadzw. Instytutu Ochrony Roślin – PIB (Terenowa Stacja Doświadczalna w Rzeszowie), należący do Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu.

- Uprawiając kukurydzę trzeba się z tym liczyć. Niektóre gospodarstwa już się przygotowują i inwestują np. w deszczownie bojąc się powtórki z roku 2018. Już teraz daje się jednak odczuć pewne zmiany zachodzące w przyrodzie wynikające z obserwowanych zmian pogodowych - niektóre gatunki szkodliwe pojawiają się coraz wcześniej i coraz później schodzą z pola. Mszyce mogą rozwijać dodatkowe pokolenie. Zapewne z czasem i inne gatunki mogą pójść i w tym kierunku. Trzeba się liczyć z tym, że zacznie się pojawiać coraz więcej nowych zagrożeń ze strony szkodników, ale i chorób. Jeszcze większego znaczenia nabierze ochrona roślin, ale i sama technologia uprawy, która będzie musiała zmierzać w kierunku coraz racjonalniejszego wykorzystania wszelakiej wody dostępnej dla roślin. Postęp hodowlany już teraz szuka takich rozwiązań, aby rośliny były bardziej tolerancyjne na niedobory wody i wydaje się, że ten kierunek będzie coraz ważniejszy. Kukurydza jako roślina ciepłolubna dużo jest w stanie wytrzymać, wiele jednak zależy od tego, kiedy pojawiają się niekorzystne dla niej czynniki pogodowe, gdyż to później rzutuje na jej dalszy rozwój, a tym samym plonowanie - wyjaśnia prof. Paweł K. Bereś.

Co na wsi piszczy? Zobacz najnowszy odcinek Agro Pomorska:

Arbuzy czy melony w przydomowych ogrodach już nikogo nie dziwią. - W ubiegłym roku było bardzo ciepło i melony urosły wyśmienicie – mówi mieszkanka pow. świeckiego.

Czy za 20 lat w Polsce będą uprawiane banany? - Wszystko jest możliwe – dodaje z uśmiechem Piotr Pawlikowski. - Klimat bardzo szybko się zmienia. Coraz popularniejsza staje się np. ciepłolubna soja. Może za dwadzieścia lat będziemy tak jak np. w Izraelu zbierać plony dwa razy w roku...

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie