
Do smaku pieczonej cebuli nie trzeba nikogo przekonywać, a tak smakuje zupa cebulowa – prosta, tania i zdrowa. Podawana z grzankami i serem szybko staje się ulubionym daniem wszystkich domowników. Cebula ma działanie dezynfekujące, wykrztuśne i moczopędne, poprawia przemianę materii i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ceni się ją za właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i podnoszące odporność. Zupa cebulowa to tania i prosta receptura, ale wykwintna w smaku i formie podania. Zobaczcie w naszej galerii.

Podstawą są cebula i bulion.

Bulion gotujemy osobno, może być wegetariański albo z dowolnym mięsem.

Szatkujemy cebulę i kilka ząbków czosnku. Wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Dusimy cebulę na małym ogniu aż ściemnieje i zmięknie. Warto ją posolić, a garnek lekko przykryć. Nie zamykamy jednak pokrywy szczelnie, żeby para mogła uchodzić. Co jakiś czas mieszamy cebulę.