Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zakończyła się realizacja projektu dotyczącego poprawy...
fot. ECWM Chełmno

ZUS sponsorem remontu... kuchni. W Chełmnie skorzystali. Spróbujcie [zdjęcia]

ZUS sponsorem remontu... kuchni. W Chełmnie skorzystali. Spróbujcie [zdjęcia]

Zakończyła się realizacja projektu dotyczącego poprawy warunków pracy w Europejskim Centrum Wymiany Młodzieży nad Jeziorem Starogrodzkim. Na ten cel zostały pozyskane dodatkowe pieniądze.

O dofinansowanie zadania, dotyczącego utrzymania zdolności pracowników do pracy przez cały okres aktywności zawodowej, do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wystąpił dyrektor Chełmińskiego Domu Kultury.

- Dowiedziałem się o takiej możliwości całkowicie przypadkiem - podczas wesela, na którym byłem gościem - przyznaje Janusz Napora, dyrektor ChDK. - Pan, który również bawił się na tej uroczystości opowiadał mi o tym, że właśnie sporządza dla kogoś taki wniosek. Pomógł mi z napisaniem wniosku, podpowiedział, jak go właściwie sporządzić.

Realizacja zadania obejmowała między innymi zakup i montaż wentylacji nawiewno-wywiewnej z klimatyzacją, montaż instalacji elektrycznej oraz oświetlenia pomieszczeń kuchennych.
- Ponadto, wykonano pomiary i zbadano materialne czynniki środowiska pracy, analizowano i dokonano aktualizacji oceny ryzyka zawodowego na stanowisku kucharza - wymienia Janusz Napora.

Rezultatem przeprowadzonych prac jest poprawa warunków pracy na stanowisku kucharza.
- Udało się usunąć czynniki szkodliwe, takie jak: wysoka temperatura, hałas oraz nadmierna wilgotność powietrza - wskazuje dyrektor Napora. - Uważam, że warunki pracy panie w kuchni miały tam fatalne. Ja bym nie dał rady pracować tak, jak one. Przygotowywały wszystko nie tylko na wymiany młodzieży, ale także na komunię, wesela, przyjęcia, imprezy - a latem tam było nie do wytrzymania tak gorąco. Robiły przewiewy, a to też nie sprzyja zdrowiu. Teraz jest system nawiewów, jest klimatyzacja, wyciągi, automatycznie utrzymywana temperatura i można w końcu normalnie funkcjonować.

Dzięki modernizacji kuchni zminimalizować udało się ryzyko wystąpienia wypadków przy pracy i chorób zawodowych. Celem było także utrzymanie pracowników do pracy przez cały okres aktywności zawodowej.

- ZUS, a dokładnie ich Centrum Dofinansowania Płatników, przekazuje pieniądze na takie zadania, ponieważ chce, by składki na ubezpieczenie wpływały - i to jak najdłużej - za każdą osobę - mówi Janusz Napora. - Uniknąć zarazem chce sytuacji, w których pracownik choruje - a przecież komfortowe warunki pracy to jeden z czynników przeciwdziałania chorobom zawodowym. Stąd na ten ważny cel, jakim jest poprawa warunków pracy pracowników, ma specjalne środki. Niewiele osób o tym jednak wie. A mogą korzystać z tego nie tylko instytucje, ale również osoby prowadzące działalność gospodarczą.
Dofinansowanie kosztów zadania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych wyniosło 138.355,26 złotych, natomiast całkowity koszt zadania to 208.935,85 złotych.

- Wkład własny do tego projektu został pokryty ze środków gminy miasta Chełmna i z funduszy Chełmińskiego Domu Kultury - podkreśla Janusz Napora.


Nasz region bliżej morza, czyli pociągiem z Bydgoszczy na Hel.

Zobacz również

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Polecamy

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Udana inauguracja Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Udana inauguracja Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Dziewięć finałów i dyskwalifikacja polskich gwiazd podczas zawodów PŚ w Szeged!

Dziewięć finałów i dyskwalifikacja polskich gwiazd podczas zawodów PŚ w Szeged!