
Żółta i pomarańczowa papryka na odchudzanie
Pomarańczowa i żółta papryka to kolejne warzywa bogate w luteinę - związek wpływający na utratę tłuszczu brzusznego. Warto je dodać do codziennego planu odżywiania. W połączeniu z dietą niskokaloryczną, suplementacja luteiną ma kilka pozytywnych efektów - zaobserwowano między innymi zmniejszenie obwodu talii, tłuszczu trzewnego, masy ciała i tkanki tłuszczowej, a także obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

Buraki na odchudzanie
O burakach wciąż nie mówi się wystarczająco dużo, ale te ziemiste warzywa korzeniowe są pełne składników odżywczych, które mogą pomóc kontrolować wagę oraz poprawić trawienie. Buraki są bogate w błonnik a wadomo powszechnie, że jedzenie wystarczającej ilości błonnika podczas każdego posiłku lub przekąski pomaga zapobiegać wzdęciom, zmniejsza apetyt i zwiększa uczucie sytości. Błonnik może również poprawić zdrowie mikrobiomu jelitowego, co jest kluczowe dla utrzymania lub zdrowej utraty wagi. Oprócz tego, że wspiera utratę wagi, błonnik jest również kluczowy dla zmniejszenia tłuszczu brzusznego.

Jarmuż na odchudzanie
Jarmuż to zielone warzywo liściaste pełne składników odżywczych. W jego liściach znajdują się witaminy A, K, C i B6, a także mangan, miedź i potas. To także błonnik i białko a przy tym jedynie około 43 kalorie na 100 gramów. Ciemnozielone warzywa pomagają redukować tłuszcz brzuszny a zatem włączenie większej ilości jarmużu do diety może pomóc osiągnąć cel zmniejszenia tłuszczu wokół brzucha.

Szpinak na odchudzanie
Szpinak to roślina pełna składników odżywczych. Świetnie nadaje się do sałatki, smażona lub dodawana do koktajlu proteinowego. Według dietetyków dodanie do diety większej ilości szpinaku może pomóc Ci pozbyć się tłuszczu z brzucha. Liściaste zielone warzywa są nie tylko super odżywcze, ale także pomagają pozbyć się tłuszczu z brzucha. Szpinak zawiera trochę błonnika, który może pomóc w trawieniu i zdrowiu jelit, jest również bogaty w witaminę K, która może wspomagać redukcję masy ciała, w tym tłuszczu trzewnego.