
Oto właściwości arbuza. Przy tych schorzeniach nie można jeść arbuzów
Arbuzy to nie tylko woda i cukier. Owoce te mają wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej diety przez cały rok. Jedzenie arbuzów ma dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie każdy powinien po nie sięgać - arbuz może nasilać niektóre dolegliwości i nie jest wskazany przy kilku schorzeniach. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść arbuzów >>>>>

Dlaczego nie wolno mieszać arbuza z alkoholem?
Na arbuzy powinny uważać osoby, które sięgają po alkohol. Zauważono, że arbuz w połączeniu z alkoholem może uszkadzać wątrobę. U osób spożywających duże ilości alkoholu, a także spożywających go regularnie, szkodliwie może działać zawarty w arbuzie likopen - to fitoskładnik, który działa przeciwnowotworowo, ochronnie na układ krążenia, wątrobę i układ nerwowy. Jednak likopen w połączeniu z alkoholem może powodować stany zapalne w wątrobie. Na arbuzy powinny uważać osoby, które sięgają po alkohol. Ponadto alkohol upośledza wchłanianie likopenu, który jest cennym antyoksydantem i może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Arbuz na odchudzanie. Ile kalorii ma arbuz?
Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. To sprawia, że jest niskokaloryczną przekąska, która świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm. W 100 g owocu znajdziemy zaledwie 40 kcal. Potwierdzono naukowo, że jedzenie arbuza powoduje uczucie sytości. Nie należy jednak przesadzać z wielkością porcji, bo jest to owoc o wysokim indeksie glikemicznym i w nadmiarze może szkodzić.

Arbuz a cukrzyca - czy chory na cukrzycę może jeść arbuza?
Arbuz jest niskokaloryczny (100 g arbuza to jedynie 40 kcal), jednak nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę. Arbuz zawiera 7,55 gramów cukrów prostych na 100 gram, co sprawia, że owoc ten klasyfikuje się do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości poziom glukozy we krwi może gwałtownie wzrosnąć. Najlepiej jeść arbuza w towarzystwie produktów bogatych w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz.