Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1790 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Świeże orzechy włoskie i laskowe można kupić prosto z sadu. Za ile?
Trwa sezon dla wielbicieli świeżych orzechów. W październiku i na początku listopada bez trudu kupimy świeże orzechy laskowe oraz orzechy włoskie, czyli...
Chryzantemy są hitem, nie tylko na cmentarzu. Ile kosztuje doniczka do ogródka?
Trwa szczyt sezonu dla producentów chryzantem, którzy ceny hurtowe mają zdecydowanie niższe od tych sprzedawanych przed cmentarzami. Od kilku lat podbijają...
„Super stan” albo bez możliwości rejestracji. Tyle dziś kosztuje używany Ursus
Ursus C-330 oraz C-360 z lat 80. XX wieku to wciąż popularne modele ciągników rolniczych, choć mają swoje lata. Te traktory wyprodukowane około 40 lat temu...
Do kiedy siać pszenicę ozimą? Rolników powstrzymywała susza na polach
Optymalny termin siewu pszenicy ozimej według PIORIN już za nami, jednak praktyka pokazuje, że siew nadal się odbywa. Rolnicy w wielu miejscach wstrzymywali się...
Powiększasz lub zakładasz gospodarstwo? Możesz dostać ulgi i zwolnienia w podatku
To częsta praktyka, że rolnik dokupuje ziemię, by powiększyć gospodarstwo. Zdarza się też, że ktoś spoza tego sektora chce je założyć. Wówczas może liczyć na...
Dynia kusi na straganie. Można kupić na kilogramy albo sztuki. Za ile?
Na polach dojrzewają kolejne dynie, a wcześniejsze okazy pojawiały się w sprzedaży jeszcze we wrześniu. Ozdobne najczęściej wycenia się na sztuki, a dynie...
Nie czekaj ze zgłoszeniem wypadku przy pracy w KRUS. Ile wynosi odszkodowanie?
Jak w każdym innym zawodzie, w rolnictwie zdarzają się wypadki, tu nawet więcej. To zawód podwyższonego ryzyka m.in. ze względu na zmienne warunki pracy, pracę...
Sprzedam kopaczkę do ziemniaków. Ile dziś kosztuje taki sprzęt?
Przy kilkuarowym arealne ręczne wykopywanie ziemniaków jest możliwe, ale czasochłonne i pracochłonne. Z kolei kombajn będzie za duży. Rozwiązaniem jest poczciwa...
Kalafior nie ma szans z cebulą. Jak długo da się przechowywać warzywa?
Warzywa po zbiorze mogą służyć nam jeszcze dłuższy czas, choć nie wszystkie przez wiele tygodni. Sprawdzamy, jak długo da się przechowywać warzywa w dobrej...
Czy zapas zawsze się opłaca? Taniej kupić worek czy kilogram?
Zapas warzyw, podobnie jak innych produktów daje nam większe poczucie bezpieczeństwa, panowania nad sytuacją. Szczególnie pokazała to pandemia, gdy...