Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
231 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Trzy składniki i pyszna tortilla gotowa. Pomysł na szybki, tani i pożywny obiad
Podstawą oryginalnego przepisu na hiszpańską tortillę są ziemniaki, które podsmaża się z cebulką i zalewa rozmieszanymi jajkami. Choć brzmi to banalnie, to...
Gęsta, kremowa zupa chrzanowa na boczku. Pomysł na rozgrzewający obiad
Gęsta, kremowa zupa chrzanowa z chrupiącym, zrumienionym na złoto boczkiem to pomysł na zimowy, rozgrzewający obiad. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle...
Puszyste ciasto przełożone kremem. Tradycyjny wypiek na Trzech Króli
Roscon de reyes to tradycyjne, hiszpańskie ciasto, które wypieka się z okazji Święta Trzech Króli. Jest puszyste, słodkie od kandyzowanych owoców, pachnie rumem...
Corn dogi z kiełbaskami. Pomysł na szybki obiad lub karnawałową przekąskę
Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Oto tajemnica popularnego, amerykańskiego dania, jakim są corn dogs. To nic innego, jak soczyste kiełbaski obtoczone w...
Fenomenalne ciasto na karnawał. Wilgotny biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka
Tres leches, czyli „trzy mleka” to obłędnie wilgotne, dobrze nasączone ciasto biszkoptowe z polewą. Jest idealną propozycją na karnawałową imprezę. W końcu to...
Prosta, ale bardzo pożywna. Aromatyczna zupa czosnkowa na obiad
Czosnek, kiełbasa, jajka i chleb to podstawa hiszpańskiej zupy czosnkowej. Składniki są proste, łatwo dostępne i niedrogie, a odpowiednio przyrządzone stanowią...
Barszcz i grzybowa to nie jedyne wigilijne zupy. Niektóre z nich mogą zaskoczyć
Barszcz i grzybowa to dwie najpopularniejsze zupy, podawane w Polsce na wigilijną kolację, ale wcale nie wszystkie. W niektórych regionach wieczerzę...
Ekspresowy sernik, pierniczki i pierogi. Te ciasta zrobisz w mig w robocie kuchennym
Najłatwiejszy sernik, pierniczki last minute, idealna drożdżówka, to tylko niektóre ciasta, które przygotujemy ekspresowo w robocie kuchennym. To duże...
Piernikowe lizaki na święta. Możesz je zrobić razem z dziećmi – jeszcze zdążysz
Pomysłowe lizaki z piernika są bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszą oczy i wyśmienicie smakują. Można je przygotować z miękkiego ciasta piernikowego, którego...
Najlepsze ciasta i desery z makiem w roli głównej. Nie tylko makowiec i kutia
Świąteczna kutia czy makowiec to tradycyjne słodkości, które pojawiają się na wigilijnym stole. Nie bez przyczyny, bo mak ma w polskiej tradycji wymiar...