
Awokado to bogactwo witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Chronią też organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Awokado jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny.

Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na stan oczu i wzroku. Zapewniają ochronę antyoksydacyjną i minimalizują uszkodzenia spowodowane promieniowaniem słonecznym. Spożywanie awokado zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Awokado jest cennym źródłem kwasu foliowego. Zmniejsza on ryzyko rozwoju raka okrężnicy, żołądka, trzustki i szyjki macicy. Połowa awokado zawiera 15 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.