5 z 10
Niskokaloryczne, bogate w witaminy i pełne ważnych...
fot. unsplash.com

AWOKADO WSPIERA PRZYSWAJANIE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Niskokaloryczne, bogate w witaminy i pełne ważnych składników odżywczych, które mogą zmniejszyć talię, warzywa są najlepszym przyjacielem osoby na diecie. Ale naukowcy twierdzą, że nie odniesie się większych korzyści z sałatki, bez dodania odrobiny tłuszczu. Najlepiej wybrać właśnie awokado. Badania wykazały, że dodanie awokado do sałatki pozwoliło wchłonąć trzy do pięciu razy więcej karotenoidów.

6 z 10
Awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu. Badania...
fot. unsplash.com

AWOKADO OBNIŻA POZIOM "ZŁEGO" CHOLESTEROLU

Awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu. Badania wykazały, że LDL, "zły" cholesterol był niższy wśród osób na diecie zawierającej awokado niż w grupie osób, których dieta była uboższa w zawartość tłuszczu. Naukowcy wyjaśniają, że jednonienasycony tłuszcz w awokado może odgrywać ważną rolę w obniżaniu podwyższonego poziomu cholesterolu.

7 z 10
Przeciwutleniacze z awokado neutralizują wolne rodniki...
fot. unsplash.com

AWOKADO NEUTRALIZUJE WOLNE RODNIKI

Przeciwutleniacze z awokado neutralizują wolne rodniki uszkadzające DNA. Wolne rodniki są niszczącymi cząsteczkami tlenu – naturalnymi produktami ubocznymi metabolizmu, wywołującymi w organizmie różne reakcje łańcuchowe, które niszczą komórki i DNA, powodując różnego rodzaju problemy zdrowotne.

Przeciwutleniacze w świeżych owocach i warzywach mogą pomóc zneutralizować niektóre wolne rodniki, ale nie mogą dotrzeć do mitochondriów – bazy wolnych rodników. Kiedy mitochondria nie działają prawidłowo, metabolizm działa mniej wydajnie. Naukowcy twierdzą, że w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek – pod względem odżywczym podobna do awokado – jest podstawą diety, zauważono zdecydowanie niższy wskaźnik zachorowań.

8 z 10
Awokado dostarcza prawie 20 witamin, minerałów i składników...
fot. unsplash.com

AWOKADO ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY

Awokado dostarcza prawie 20 witamin, minerałów i składników odżywczych niezbędnych do zdrowej kontroli wagi, w tym 14 gramów błonnika sycącego i 66 proc. (60 mikrogramów) dziennego zapotrzebowania na witaminę K – składnik odżywczy, który pomaga regulować metabolizm cukru i wrażliwość na insulinę.

Liściaste warzywa są jeszcze bogatszym źródłem witaminy K, więc warto połączyć awokado z sałatką, aby się nasycić i ustabilizować poziomu cukru we krwi.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bartoszewicz w Bydgoszczy. Tyle osób przyszło na spotkanie z kandydatem na prezydenta

Bartoszewicz w Bydgoszczy. Tyle osób przyszło na spotkanie z kandydatem na prezydenta

Matura język polski 2025 - co było? Takie były zadania i tematy wypracowań

Matura język polski 2025 - co było? Takie były zadania i tematy wypracowań

Matura 2025 w Kujawsko-Pomorskiem. Uczniowie pisali egzamin z polskiego po zmianach

Matura 2025 w Kujawsko-Pomorskiem. Uczniowie pisali egzamin z polskiego po zmianach

Zobacz również

Matura z polskiego. Jak poszło naszym maturzystom? Mamy pierwsze wrażenia i opinie

Matura z polskiego. Jak poszło naszym maturzystom? Mamy pierwsze wrażenia i opinie

Ruszyły matury! Tak wyglądał egzamin w IV Liceum Ogólnokształcącym w Grudziądzu

Ruszyły matury! Tak wyglądał egzamin w IV Liceum Ogólnokształcącym w Grudziądzu