Ranking uczelni wyższych
Ranking uczelni wyższych (Nestle). Lubię, więc studiuję...
Własny bar lub restauracja
Myśląc o własnym biznesie, warto postawić na bar lub restaurację szybkiej obsługi.
Uruchomienie własnej działalności w branży gastronomicznej wciąż jest opłacalne. Segment ten nie poddał się kryzysowi i rośnie w siłę. Mimo tego w Polsce, w porównaniu z krajami rozwiniętymi, wciąż jest mało lokali, w których można tanio, szybko i dobrze zjeść.
Na 10 tys. Polaków przypada zaledwie 15 punktów gastronomicznych, czyli średnio 1 lokal na 666 mieszkańców. W krajach Europy Zachodniej jest ich dwa razy więcej.
Przepis na sukces
O biznesowym sukcesie w tej branży decyduje wiele czynników. Ważna jest lokalizacja, miła atmosfera, piękne wnętrza lokalu, ale przede wszystkim serwowane jedzenie, jego smak oraz świeżość produktów.
Warto również zainwestować w dobrego kucharza lub szefa kuchni, który sprawnie poprowadzi zespół pracowników i dostosuje menu do oczekiwań konsumentów. Nie opłaca się oszczędzać na jakości potraw - klienci wcześniej czy później to wyczują i więcej nas nie odwiedzą.
Na właścicielach restauracji ciąży wielka odpowiedzialność za zdrowie gości. Nie dbając o to, w krótkim czasie możemy stracić lokal, a odbudowa renomy może trwać bardzo długo. Nie lada wyzwaniem jest zdobycie wiernych smakoszy naszych potraw.
Trzeba nie tylko określić grupę docelową, do której chcemy dotrzeć, ale również uwzględnić wszystkie czynniki, które pozwolą przyciągnąć gości. Jeśli decydujemy się na menu tematyczne np. tylko z polskim jedzeniem, warto również dopasować pod nie wystrój wnętrza i pomyśleć o odpowiedniej promocji.
Źródło:
, Dziennik Wschodni:Warto postawić na bar lub restaurację