Spis treści
Gryfon Jastarnia
To rodzinna restauracja nad morzem, gdzie szefem kuchni jest prawdziwy pasjonat smaków. Gryfon ma własną wędzarnię i serwuje potrawy w formie degustacyjnej. To prawdziwa poezja smaków. Aby doświadczyć tej kulinarnej podróży trzeba skontaktować się z restauracją osobiście i zarezerwować miejsce. Tu królują świeże ryby, m.in. śledź, łosoś, flądra, dorsz i makrela. Są przygotowywane na różne sposoby, np. z grilla lub z pieca. Bez zbędnych dodatków, za to w doskonałym towarzystwie. Wszystko, co zjesz w restauracji Gryfon, przygotowywane jest na miejscu. Rano unosi się tu zapach świeżo wypiekanego chleba i bułek. Część produktów, w tym również przetwory rybne, można kupić na wynos, aby cieszyć się tym smakiem na dłużej, także w domowym zaciszu.
White Marlin w Sopocie

To restauracja lokalizowana przy samej plaży. Tutaj każde danie podawane jest w zestawie z morską bryzą i koncertem mew. Jasne wnętrza doskonale oddają nadmorski charakter tego miejsca. W White Marlin zjecie przede wszystkim ryby i owoce morza z całego świata, ale nie tylko. Są tu również potrawy mięsne (np. wołowina w czerwonym winie) oraz wegetariańskie. Wszystko podane w fantazyjnej, ale eleganckiej formie.
Grand Blue Sopot
Tutaj również królują ryby i owoce morza w towarzystwie sezonowych i lokalnych składników. Aromat potraw doskonale komponuje się z widokiem morskich fal. Po posiłku w zaledwie kilka chwil dotrzecie na słynny drewniany deptak - sopockie molo. Restauracja jest częścią hotelu Sofitel Grand Sopot, gdzie warto zatrzymać się na dłużej. A co znajdziemy w menu? Wspomniane ryby i owoce morza wiodą tutaj prym, ale mają niezłe towarzystwo. Dania mięsne (jedliście kiedyś dymiony tatar ze strusia?), wegetariańskie, aromatyczne zupy i rozpustne desery.
Winne Grono w Gdańsku
Gdybyśmy mieli zaproponować restaurację w Gdańsk, która serwuje dobrej jakości mięso - Winne Grono znalazłoby się na liście naszych poleceń. Tutaj mięso gra główną rolę, dlatego możecie być pewni, że gdy na talerzu pojawi się np. gęsina, będzie to mięso najlepszej jakości. Gdy pojawi się informacja np. o degustacji wieprzowiny, wszystko będzie kręcić się wokół niej. Gdy właściciel zdobędzie doskonałą jagnięcinę, to ona będzie wyznaczać charakter menu. Trzeba obserwować media społecznościowe restauracji, czuwać i rezerwować!
Butchery & Wine Gdynia

Z wizyty zadowoleni będą zadeklarowani mięsożercy, ale i ci, którzy wolą bezmięsne opcje kulinarne.
- Naszym motywem przewodnim jest wołowina, a głównym założeniem zawsze będzie jakość. Chcemy, by trafiali do nas ludzie, którzy docenią nasze produkty i fakt ich prostego, nieprzekombinowanego serwowania. Podajemy dobre jedzenie bez udziwnień. Dlatego nasze potrawy nigdy nie będą skomplikowane, a my idziemy na jakość, a nie na ilość - dodaje szef Mateusz.
Źródło: Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna
