
Barszcz wigilijny to nieodłączna potrawa na świątecznym stole. Zachwycamy się jego smakiem i aromatem w czasie Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach to właśnie barszcz, podawany z uszkami, jest tradycyjną potrawą podczas wigilijnej kolacji.
Jak przygotować barszcz wigilijny? Swoim przepisem podzieliła się Magda Gessler. Zobacz, jak go przygotować. Szczegóły na kolejnych stronach ---->

Barszcz czerwony wigilijny - oto przepis Magdy Gessler
Surowe buraki zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blasze i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Pomiędzy buraki wkładamy też główki cebuli.

Tak przygotujesz barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler
Następnie zajmujemy się grzybami. Suszone borowiki wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Do nich dodajemy: ziele angielskie, liście laurowe i jedną cebulę. Garnek zakrywamy, nie solimy (!) i zaczynamy podgrzewać.

Barszcz czerwony Magdy Gessler - oto dobry przepis na wigilijny barszcz
Teraz zajmujemy się samym barszczem. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone dwie główki selera, dwa korzenie pietruszki. Następnie kroimy na cztery części buraki. Garnek powinien być pełen buraków. Do garnka wrzucamy też 3-4 pory. Do tego wlewamy wody, a na górę dodajemy koper, nać selera, podgotowane borowiki i upieczoną cebulę. Zaczynamy to gotować.