Barszcz czerwony wigilijny - oto przepis Magdy Gessler
Barszcz wigilijny to nieodłączna potrawa na świątecznym stole. Zachwycamy się jego smakiem i aromatem w czasie Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach to właśnie barszcz, podawany z uszkami, jest tradycyjną potrawą podczas wigilijnej kolacji.
Barszcz wigilijny jest przygotowywany w naszych domach od pokoleń. Każde ma swój unikalny przepis. Jednak coraz częściej szukamy dobrego przepisu na barszcz czerwony w internecie.
Najczęściej wyszukujemy te, które są polecane przez autorytety kulinarne. Do takich z pewnością należy Magda Gessler, ceniona polska restauratorka. Gwiazda telewizyjna uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła jak przygotowuje swój barszcz wigilijny.
Barszcz wigilijny Magdy Gessler - składniki
Jak przygotować barszcz wigilijny, który poleca Magda Gessler? Potrzebujemy:
3 kg buraków
seler
pietruszka korzeń 2szt.
por
cebule
4 kwaśne, polskie jabłka
5 łyżek octu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
suszone borowiki
Barszcz wigilijny Magdy Gessler - przepis krok po kroku
Surowe buraki zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blasze i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Pomiędzy buraki wkładamy też główki cebuli.
Następnie zajmujemy się grzybami. Suszone borowiki wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Do nich dodajemy: ziele angielskie, liście laurowe i jedną cebulę. Garnek zakrywamy, nie solimy (!) i zaczynamy podgrzewać.
Teraz zajmujemy się samym barszczem. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone dwie główki selera, dwa korzenie pietruszki. Następnie kroimy na cztery części buraki. Garnek powinien być pełen buraków. Do garnka wrzucamy też 3-4 pory. Do tego wlewamy wody, a na górę dodajemy koper, nać selera, podgotowane borowiki i upieczoną cebulę. Zaczynamy to gotować.
Teraz obieramy ze skórki jabłka. Skórki zostaną dodane na koniec do dużego garnka. Gdy grzyby z przyprawami już się zagotowały, możemy je dodać do barszczu. Gdy widzimy, że buraki zrobiły się bardziej miękkie, dodajemy soli, pieprzu i cukru.
Gdy barszcz zaczyna się gotować, dodajemy upieczoną cebulę, a także kilka goździków i kolejne ziele angielskie i liście laurowe. Wyciągnięte upieczone buraki odwijamy z folii i trzemy drobno na tarce, a następnie dodajemy do barszczu. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy octu.
Barszcz musi się trochę pogotować, a następnie odstawiamy go i na górę dodajemy czosnek i skórki od jabłek. Cały garnek odstawiamy do następnego dnia.
Cały przepis krok po kroku można też obejrzeć w poniższym materiale.
