Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca koła gospodyń wiejskich z całej Polski do zgłoszenia udziału w konkursie, który ma promować regionalne potrawy z polskich produktów. Bitwa Regionów ma zasięg ogólnopolski. Reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.
Konkurs Bitwa Regionów 2019 odbywa się w 3 etapach:
- weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa;
- przygotowanie potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów, przechodzi do finału;
- najlepsze drużyny z całego kraju spotkają się 29 września 2019 podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Zgłoszenia do udziału w konkursie można wysyłać za pomocą formularza umieszczonego na stronie www.bitwaregionow.pl. We wniosku należy podać: nazwę koła, dane korespondencyjne, listę kulinarnych osiągnięć oraz nazwę potrawy konkursowej z przepisem i opisem. Można zgłosić tylko jedno danie, nie trzeba zamieszczać jej zdjęcia. Drużyna składa się z maksymalnie 3 osób.
Terminy i miejsca wojewódzkich finałów jest dostępna na stronie wydarzenia. Przykładowo w woj. zachodniopomorskim zwyciężczynie poznamy już w weekend 27-28 kwietnia podczas Wiosennej Wystawy Ogrodniczo-Pszczelarskiej w Barzkowicach, w woj. kujawsko-pomorskim w Bydgoszczy (Myślęcinku) w czasie Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego 1 września, a w woj. podkarpackim na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie 9 czerwca.
Zobacz zdjęcia z poprzedniej Bitwy:
Bitwa regionów - Bitwa na smaki w Myślęcinku. Jarmark Kujaws...
Zwycięzcy Bitwy Regionów 2018:
- I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (województwo podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;
- II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej, wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.
Jury przyznało 2 wyróżniania: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” Dziadowice Folwark (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.
Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.