
Kiedy najlepiej przyprawić rosół?
- Ziele angielskie i liście laurowe dodaj na początku gotowania, aby nadały wywarowi właściwego aromatu.
- Świeżo mielony pieprz, sól oraz majeranek i lubczyk dodaj pod koniec gotowania, ponieważ jeżeli będą zbyt długo przebywać w wysokiej temperaturze, mogą stracić swój smak i właściwości.

W rosole powinna znaleźć się przynajmniej pietruszka, marchewka, seler, oraz por. Magda Gessler odradza korzystanie z gotowych pęczków włoszczyzny. Świeżych warzyw powinno być dużo, ale... nie za dużo. Może to bowiem zaburzyć proporcji składników i pogorszyć smak. Cebula do zupy powinna być opalona.

Mrożone czy suszone warzywa nie powinny zdaniem Magdy Gessler trafiać do rosołu. Włoszczyzna z zamrażalnika w opinii restauratorki nie jest wystarczająco aromatyczna - smak rosołu będzie zdecydowanie gorszy. Używanie nieświeżych lub niskiej jakości warzyw sprawi, że rosół nie tylko straci na smaku, ale także może spowodować wzdęcia i uczucie ciężkości.

Rosół gotuje się na mięsie z kośćmi! Kości podczas gotowania dodają dodatkowych walorów smaków.