
Jest wiele sposobów, aby zepsuć mięso mielone - przygotowując, przechowując i rozmrażając mięso mielone można je zepsuć, zanim jeszcze zacznie się cokolwiek z niego przyrządzać.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas przyrządzania mięsa mielonego. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

MYCIE MIĘSA MIELONEGO TO BŁĄD
Myjąc mięso w domu pod kranem, sprawiamy, że wszelkie bakterie wraz z wodą rozpryskują się dookoła zlewu i przedostają się na różne powierzchnie. Nie powinno się myć mięsa również wtedy, kiedy chcemy je zamrozić. Woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.

WRZUCANIE CAŁEGO MIĘSA NA PATELNIĘ
Wrzucanie od razu całej zawartości opakowania na patelnię to błąd popełniany przez większość ludzi. A może to mieć wpływ na smak, konsystencję i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, więc wrzucenie go w całości na patelnię sprawi, że soki puszczą i zamiast się smażyć, zacznie się ono gotować. Mięso mielone warto wrzucać na patelnię niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz.

WRZUCANIE MIĘSA MIELONEGO NA ZIMNĄ PATELNIĘ
Jeśli chcemy uzyskać kształtne kotlety z pyszną panierką lub dobre spaghetti, nie wrzucajmy mięsa na zimną patelnię a dopiero wtedy, gdy olej się dobrze rozgrzeje. Skutecznym sposobem na sprawdzenie, czy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę, jest wrzucenie na patelnię odrobiny bułki tartej – jeżeli zaczyna skwierczeć, oznacza, że można zacząć smażyć mięso.