
Cukier puder
Sypka forma cukru pudru sprawdza się jako posypka do ciast, placków lub owocowych deserów. Z pewnością można jej użyć jako zamiennika krystalicznego cukru białego. Zwłaszcza że jest to ten sam produkt, tylko o innej konsystencji. Sklepowe wyroby wzbogacane są mąką, dlatego lepiej samemu zawczasu pokusić się o zmielenie cukru i schowanie gotowego puszku na czarne godziny.

Cukier waniliowy a wanilinowy
Prawdziwy cukier waniliowy jest bogaty w smak i aromat. Wanilia to jedna z droższych przypraw świata, więc pozyskanie z niej ekstraktu jest kosztowne. W sklepach bardzo często wybieramy tańszą wersję - cukier wanilinowy w saszetkach. Jedna literka "n" robi różnicę. Tańszy odpowiednik posiada syntetyczną wanilię, co odbija się na jakości. Wyrób w opinii wielu smakoszy wydaje się zbyt intensywny i sztuczny.

Cukier żelujący
W wypiekach i deserach najczęściej stosujemy zwykły cukier odmierzany na szklanki. Gdy nie ma go pod ręką, niektóre przepisy można zmodyfikować i użyć cukru żelującego. Zwłaszcza przy przetworach będzie to pomocne. Dżemy czy marmolady ugotują się szybciej, a ich konsystencja będzie cięższa. Czym jest cukier żelujący? To nic innego jak mieszanka klasycznych białych ziarenek z substancją zagęszczającą. Wybierając tę opcję, nie trzeba dodawać sody lub proszku do pieczenia.