Spis treści
Czym zastąpić cukier? Oto zamienniki cukru, które warto znać
Latem z sezonowych warzyw i owoców powstają przetwory, jesienią syropy, a zimą wielu dosładza desery lub gorącą herbatę. Wykorzystanie cukru jest do nich niezbędne. Do wielu potraw można jednak użyć zamienników. Nie trzeba organizować wycieczek do kilku marketów lub zamawiać paczek cukru po astronomicznych cenach. Wystarczy sięgnąć po inne osładzacze.
Gdy pod ręką nie ma cukru, można sięgnąć po miód. Nie tylko będzie zdrowszy, ale w przypadku herbaty lub ciasta może dodać głębi aromatu. Podobnie działają syropy, które są intensywne w smaku. Produkty, które mamy w domu, nie tylko zastąpią popularny towar, ale niekiedy są tańsze, wydajniejsze i zdrowsze.
Wśród zamienników, które wynagrodzą pustki w cukiernicy, można wymienić też:
- ksylitol,
- erytrytol,
- cukier brązowy,
- cukier wanilinowy,
- cukier trzcinowy,
- cukier puder,
- cukier żelujący,
- słodkie owoce,
- stewię,
- aspartam.
Część z nich znajdziemy na półce ze słodzikami, część na dziale cukierniczym, niektóre widoczne są na bazarkach. Dostęp do tanich zamienników jest dziś nieograniczony. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, nie ma produktu idealnego, ale wiele stanowi odmianę w kuchni.
Czym różni się cukier wanilinowy od waniliowego?
Jednym z zamienników zwykłego cukru jest ten o waniliowym posmaku. Przez lata gospodynie nie zwracały uwagi na nazewnictwo cukru w małych saszetkach. Okazuje się, że ma to znaczenie. Prawdziwy cukier waniliowy różni się od tego wanilinowego. W praktyce oznacza to, że jeden posiada prawdziwy ekstrakt z wanilii, drugi ma syntetyczny. Jedna literka "n" wpływa nie tylko na jakość, ale i cenę. Za prawdziwy smak trzeba zapłacić więcej.
Brak cukru to nie koniec świata. Zobacz, jakich produktów użyć na co dzień!
