
Ryż brązowy to potoczna nazwa ryżu pełnoziarnistego. Wprowadzenie ryżu do diety może przynieść wiele korzyści i ma wiele zalet, jednak może to nie być produkt dla każdego. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy ryż brązowy? Sprawdź na kolejnych slajdach naszej galerii >>>>>

Ryż brązowy zawiera więcej błonnika
Ryż brązowy ma wyższą zawartość błonnika w porównaniu do ryżu białego. Błonnik to składnik odżywczy, którego większość ludzi nie spożywa w wystarczającej ilości. Jedna filiżanka brązowego ryżu zawiera około 3 gramy błonnika w porównaniu do około 0,5-1 grama na filiżankę białego ryżu. Spożywanie większej ilości błonnika wiąże się ze zdrowym trawieniem, kontrolą wagi, lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi, niższym poziomem cholesterolu, zapobieganiem nowotworom.

Ryż brązowy to bogate źródło przeciwutleniaczy
Brązowy ryż jest bogaty w przeciwutleniacze - silne związki, które chronią komórki przed uszkodzeniami i mogą wspierać zdrowe starzenie się, pomagają organizmowi odeprzeć niechciane toksyny i zmniejszają ryzyko stresu oksydacyjnego, czyli braku równowagi w organizmie, który z czasem może uszkodzić narządy.

Ryż brązowy może pomóc schudnąć
Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, zwykle ważą mniej niż ci, którzy jedzą ich mało. Brązowy ryż zawiera całe ziarno, jest pożywny i bogaty w błonnik, dzięki czemu na dłużej zapewni uczucie sytości. Spożywanie produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, może pomóc w utrzymaniu deficytu kalorii w celu utraty wagi.