
Brązowy ryż poprawia zdrowie serca
Jedzenie większej ilości produktów pełnoziarnistych, np. brązowego ryżu, może zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysoki poziom cholesterolu. Z badań wynika, że u osób, które jadły najwięcej produktów pełnoziarnistych, w tym brązowego ryżu, ryzyko chorób serca było o 16-21 proc. niższe w porównaniu z osobami, które jadły najmniej produktów pełnoziarnistych. Niektóre badania powiązały spożycie brązowego ryżu z wyższym poziomem cholesterolu HDL ("dobrego") i niższym poziomem cholesterolu LDL ("złego").

Brązowy ryż może zmniejszyć poziom cukru we krwi
Ryż często budzi obawy ze względu na zawartość węglowodanów, jednak większość ludzi, nawet tych chorych na cukrzycę, może bezpiecznie jeść brązowy ryż. Produkt ten może nawet korzystnie wpłynąć na poziom cukru we krwi. Ryż brązowy, choć jest węglowodanem mogącym zwiększać poziom cukru we krwi, zawiera także błonnik, który spowalnia uwalnianie cukru do krwi i zmniejsza ilość wchłanianych węglowodanów ogółem. Może to prowadzić do zmniejszenia skoków poziomu cukru we krwi. Brązowy ryż ma też niższy indeks glikemiczny niż biały ryż.

Jeśli cierpisz na celiakię, możesz mieć reakcję alergiczną na ryż brązowy
Osoby z celiakią mogą mieć problemy z trawieniem brązowego ryżu. Chociaż brązowy ryż jest naturalnie bezglutenowy, zawiera białkowy składnik - orzeninę. Rzadko zdarza się, aby osoby cierpiące na celiakię miały reakcję alergiczną na orzeninę znajdującą się w ryżu, ale nadal istnieje niewielkie ryzyko i mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle stawów lub wysypki skórne. Najlepiej skonsultować spożywanie brązowego ryżu z alergologiem lub dyplomowanym dietetykiem.

Ryż brązowy zawiera arsen
Ryż brązowy zawiera większe ilości arsenu niż biały ryż - szacuje się nawet dziesięciokrotne zwiększenie ilości przez pozostawienie łuski w ziarnie. Arsen to metal ciężki, który w dużych ilościach może być toksyczny. Chociaż nie trzeba całkowicie unikać arsenu, ważne jest zachowanie ostrożności w przypadku pokarmów bogatych w arsen. Jest to szczególnie ważne u kobiet w ciąży, gdzie duże narażenie na arsen wiąże się z większym ryzykiem poronienia i urodzenia martwego dziecka. Istnieje również potencjalne ryzyko dla kobiet karmiących piersią, ponieważ niemowlęta mogą być narażone na duże ilości metali ciężkich, w tym arsenu, w mleku matki.