https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brązowy ryż - właściwości. To się dzieje, gdy jesz ryż brązowy - te osoby powinny włączyć ryż do diety

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Czy brązowy ryż jest zdrowy? Ryż uznawany jest za zdrowy dodatek do dań. Ryż brązowy to potoczna nazwa ryżu pełnoziarnistego. Ryż naturalny brązowy jest bogaty w witaminy i minerały. Posiada uznane właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwcukrzycowe, jest bardziej sycący i ma niższy indeks glikemiczny od białego ryżu. Jak brązowy ryż wpływa na organizm? Jakie są skutki jedzenia ryżu pełnoziarnistego? Czytaj więcej.

Spis treści

Ryż brązowy - co to znaczy? Oto właściwości brązowego ryżu

Ryż często budzi obawy ze względu na zawartość węglowodanów, jednak dietetycy zalecają spożywanie ryżu brązowego, który jest pożywnym produktem, cennym dodatkiem do zbilansowanej diety, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i wspiera ogólny stan zdrowia. Ryż brązowy zapewnia uczucie sytości, niezbędne składniki odżywcze i stały poziom energii.

To Cię teraz może zainteresować

Ryż brązowy to potoczna nazwa ryżu pełnoziarnistego. Jest to ryż, który nie został pozbawiony zewnętrznej okrywy ziarna, dlatego składa się ze wszystkich elementów - łuski, zarodka i bielma. Zawiera on więcej białka, składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego niż biały ryż, ponieważ to właśnie w łusce znajdują się wszystkie cenne składniki: fosfor, potas, magnez, wapń, mangan i żelazo oraz cały B kompleks wraz z witaminą E. Z tego względu ryż brązowy jest polecany osobom, które chcą zdrowo się odżywiać lub są na diecie.

Ryż brązowy posiada właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwcukrzycowe a dzięki dużej zawartości witamin z grupy B chroni układ neurologiczny. Wspomaga obniżenie "złego" cholesterolu, podnosi sprawność układu odpornościowego a także chroni przed nowotworami. Brązowy ryż zapobiega biegunkom i mdłościom a jednocześnie - dzięki zawartości błonnika - przeciwdziała zaparciom.

Brązowy ryż jest bardziej sycący i dłużej trawiony, posiada też niższy indeks glikemiczny niż biały ryż, dlatego jest polecany w dietach odchudzających.

Tak ryż brązowy wpływa na organizm - te osoby powinny włączyć go do diety

Chociaż jedzenie brązowego ryżu ma wiele zalet, może to nie być produkt dla każdego.

Mimo że ryż jest z natury bezglutenowy, niektóre osoby z ciężką alergią na gluten nadal powinny zachować ostrożność podczas jego spożywania. Ponadto brązowy ryż może zawierać duże ilości arsenu - toksycznego metalu.

Jakie są korzyści i potencjalne skutki uboczne jedzenia brązowego ryżu? Czytaj w naszej galerii:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska