Spis treści
Ryż brązowy - co to znaczy? Oto właściwości brązowego ryżu
Ryż często budzi obawy ze względu na zawartość węglowodanów, jednak dietetycy zalecają spożywanie ryżu brązowego, który jest pożywnym produktem, cennym dodatkiem do zbilansowanej diety, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i wspiera ogólny stan zdrowia. Ryż brązowy zapewnia uczucie sytości, niezbędne składniki odżywcze i stały poziom energii.
To Cię teraz może zainteresować
- To oznacza burczenie, bulgotanie i przelewanie w brzuchu. Może być sygnałem choroby
- To oznacza senność po wypiciu kawy. Oto, dlaczego po kawie chce się spać
- Te oznaki świadczą, że jesz za dużo soli. To się dzieje z organizmem - ważne oznaki
- Tak należy przechowywać banany, żeby nie czerniały i zachowały świeżość
Ryż brązowy to potoczna nazwa ryżu pełnoziarnistego. Jest to ryż, który nie został pozbawiony zewnętrznej okrywy ziarna, dlatego składa się ze wszystkich elementów - łuski, zarodka i bielma. Zawiera on więcej białka, składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego niż biały ryż, ponieważ to właśnie w łusce znajdują się wszystkie cenne składniki: fosfor, potas, magnez, wapń, mangan i żelazo oraz cały B kompleks wraz z witaminą E. Z tego względu ryż brązowy jest polecany osobom, które chcą zdrowo się odżywiać lub są na diecie.
Ryż brązowy posiada właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwcukrzycowe a dzięki dużej zawartości witamin z grupy B chroni układ neurologiczny. Wspomaga obniżenie "złego" cholesterolu, podnosi sprawność układu odpornościowego a także chroni przed nowotworami. Brązowy ryż zapobiega biegunkom i mdłościom a jednocześnie - dzięki zawartości błonnika - przeciwdziała zaparciom.
Brązowy ryż jest bardziej sycący i dłużej trawiony, posiada też niższy indeks glikemiczny niż biały ryż, dlatego jest polecany w dietach odchudzających.
Tak ryż brązowy wpływa na organizm - te osoby powinny włączyć go do diety
Chociaż jedzenie brązowego ryżu ma wiele zalet, może to nie być produkt dla każdego.
Mimo że ryż jest z natury bezglutenowy, niektóre osoby z ciężką alergią na gluten nadal powinny zachować ostrożność podczas jego spożywania. Ponadto brązowy ryż może zawierać duże ilości arsenu - toksycznego metalu.
Jakie są korzyści i potencjalne skutki uboczne jedzenia brązowego ryżu? Czytaj w naszej galerii: