Kierownictwo Zakładów Cukierniczych Vobro z Brodnicy zamierza niebawem zakupić kolejne nowoczesne urządzenie. Będzie ono podstawą całej linii technologicznej produkcji ciastek.
Extruder... pozwoli na formowanie nowych rodzajów ciastek, których Vobro do tej pory nie miało w ofercie
Będzie to nowoczesny extruder. Pozwoli na formowanie nowych rodzajów ciastek, których Vobro do tej pory nie miało w swoim asortymencie. Zdaniem specjalistów jest to obecnie najnowocześniejsza technologia w tej branży - opatentowana dopiero w ubiegłym roku.
Pomysł na zakup urządzenia jest odpowiedzią na potrzeby rynku.
Czytaj też: Brodnica. Brodnickie czekoladki w Kolonii - najbardziej smakowały wiśnie w likierze.
To również efekt poszukiwania nowoczesnych rozwiązań w dziale pieczywa cukierniczego, który dla Vobro jest drugim, obok czekoladek, wiodącym asortymentem. Poza tym na rynku detalicznym nie ma jeszcze produktu o tak wysokiej jakości.
- Wszelkie formalności związane z zakupem maszyny zostały już sfinalizowane. Zgodnie z zaplanowanym harmonogramem prac, w maju rozpocznie się montaż extrudera z jednoczesną modernizacją linii piekarni. Prace wykonamy przy współpracy zagranicznych specjalistów i odpowiedniego sztabu fachowców z Vobro - mówi Marcin Drumiński, dyrektor wykonawczy fabryki. Montaż urządzenia, dostosowanie linii oraz rozruch technologiczny powinny zakończyć się w trzeciej dekadzie czerwca. A to oznacza, że nowe wyroby pojawią się na rynku na początku wakacji.
Pracownicy śpią spokojnie
- Przez zwiększenie asortymentu, chcemy wzmocnić swoją pozycję na rynku, a także zagwarantować stabilność zatrudnienia przez cały rok - uzasadnia nową inwestycję Dyrektor Drumiński. - Wiadomo bowiem, że letni okres nie sprzyja czekoladowym wyrobom, a poszerzenie asortymentu wyrobu ciasteczek, jest korzystną alternatywą gwarantującą utrzymanie odpowiedniego poziomu produkcji, a co za tym idzie zatrudnienia.
