Targowiskowe ceny prosiąt w ciągu 2 tygodni lutego urosły o ok. 25 zł za sztukę. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW między 17 a 23 lutego płacono za nie przeciętnie w Polsce 274 zł. W odniesieniu do notowań sprzed roku prosięta podrożały o 68%, czytamy w analizie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Sprawdzamy oferty rolników w internecie początku marca 2020.
Ceny prosiąt. Przykłady z portalu ogłoszeniowego:
- pomorskie - 250 zł
- opolskie - 270 zł (7 tygodni)
- lubuskie - 200 zł (rasa złotnicka)
- pomorskie - 420 zł (waga 30-35 kg)
- kujawsko-pomorskie - 290 zł (9 tygodni)
- śląskie - 300 zł (waga 15-20 kg)
- podkarpackie - 350 zł (waga 25 kg)
Żywiec wieprzowy już prawie o połowę droższy niż rok temu
Żywiec wieprzowy w Polsce drożeje od końca stycznia. 17–23 lutego 2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły średnio 6,30 zł/kg, o 2,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 9,5% więcej niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był o 49% droższy niż przed rokiem. Od 4 tygodni notowany jest również wzrost średnich cen trzody chlewnej w UE, podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
W notowaniach Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 28 lutego tuczniki kl. 1 skupowano w regionie w cenie od 5,50 do 6,40 zł za kilogram. Średnia cena w lutym 2020 r. - 5,64 zł/kg, w styczniu - 5,36 zł/kg, w marcu ubiegłego roku - 5,23 zł/kg.
W 3. tygodniu lutego 2020 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 188,64 EUR/100 kg, o około 2% więcej niż w poprzednim tygodniu o 4% więcej niż miesiąc wcześniej, o 39% więcej niż przed rokiem.
193,38 EUR/100 kg wynosiła cena polskiej wieprzowiny klasy E wyrażona w unijnej walucie. W Polsce za 100 kg żywca wieprzowego klasy E płacono
- o 4,74 EUR więcej niż średnio w UE,
- o 12,92 EUR więcej niż w Hiszpanii i
- o 35,38 EUR więcej niż we Francji,
- o 6,13 EUR mniej niż w Niemczech.
W notowaniach KPODR tuczniki kl. E skupowano w lutym 2020 r. średnio po 7,09 zł/kg.
Źródła: KPODR, KOWR
