
JABŁKA
Ich cena wynosi teraz od 3,5 do 5 złotych. Przed rokiem mieściła się w dolnej strefie tych „widełek”.

OLEJ i MASŁO
Według GUS, cena litra oleju rzepakowego wzrosła rok do roku z 6,7 zł do 7,4 zł.
Za kostkę masła na przełomie lat 2017-2018 trzeba było płacić nawet 7 złotych. Na szczęście ceny spadły i dziś średnia cena to 4,4 zł.

POMIDORY, OGÓRKI, PAPRYKA, PIECZARKI
Tu rozpiętość cen (szczególnie na rynkach) jest duża w zależności od gatunku – od 8 nawet do 20 złotych za kilogram. Sprzedawcy sygnalizują, że ograniczony import tych warzyw szczególnie z południa Europy może spowodować kilkuprocentowy wzrost cen pomidorów.
Kilogram zielonych ogórków na rynku to wydatek rzędu 10 zł (mniej więcej tyle samo kosztują małosolne).
Spore rozpiętości cenowe dotyczą papryki – średnio od 10 do 15 złotych za kilogram (podobnie jak przed rokiem).
Średnia cena kilograma pieczarek w marcu 2010 wynosiła 8,6 zł, teraz 9,3 zł.

JAJKA
Przed rokiem mendel można było kupić już za 5 zł, dziś kosztuje od 9 do 12 zł (w dużych sklepach nieco mniej).