Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny żywności w kwietniu: droższe warzywa i mąka, tańsze jaja

Redakcja
pixabay.com
W kwietniu ceny żywności podskoczyły o 0,4 proc. Które produkty podrożały, a za co Polacy płacili więcej niż w marcu? Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! O 2,6 proc. podskoczyły w skali miesiąca warzywa. Cukier był droższy o 1,5 proc, mąka - o 1,3 proc., tłuszcze - 0,8 proc. Takie dane przedstawia najnowszy raport Głównego Urzędu Statystycznego.

Biorąc pod uwagę marzec, po 0,1 proc. wzrosły ceny pieczywa, ryb i owoców morza oraz ryżu. Konsumenci znad Wisły płacili za owoce więcej o 0,2 proc. 

 

Jak się okazuje, w zeszłym miesiącu poszły w dół ceny artykułów grupy „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,5 proc.).

 

 

Mięso? Według GUS-u, w kwietniu było tańsze średnio o 0,1 proc. (w tym: mięso drobiowe – o 0,8 proc., wołowe – o 0,1 proc.).

 

O 0,1 proc. płacili mniej również za makarony oraz produkty makaronowe). 

 

Źródło: GUS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska