Wczoraj w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II w Ciechocinku uroczyście wręczono przetwórcom, producentom, właścicielom restauracji certyfikaty, świadczące o ich przynależności do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Region Kujawsko-Pomorski jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2010, kiedy to Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego podjął decyzję o przystąpieniu do niej, zachęcając producentów, przetwórców, restauratorów do sięgania po tradycyjne smaki regionu. Tak powstała sieć regionalna. Warunkiem uzyskania certyfikatu i prawa do posługiwania się znaczkiem Dziedzictwa Kulinarnego jest działalność na Kujawach i Pomorzu z wykorzystaniem przynajmniej 50 procent lokalnych surowców.
- Mamy certyfikat od roku. Gdy go odbierałem, nie zdawałem sobie sprawy, jak bardzo znaczek Dziedzictwa Kulinarnego pomaga w promocji produktów - przyznał Andrzej Klonecki, prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Od wczoraj certyfikaty, świadczące o prawie posługiwania się znakiem Dziedzictwa Kulinarnego, ma dziesięć podmiotów na określone swoje produkty, których w sumie jest kilkadziesiąt. To produkty oferowane przez Zajazd „Przy kominku” w Wielkim Głęboczku, firmę cukierniczą Ilony Zmudziejewskiej w Korono-wie, BaxPolu - Hotel Dworek Wapionka i karczmę Młyn w Cierpicach, BSM Group Bistro Klonowica w Toruniu, Winnicę Przy Talerzyku w Topolnie, PPHU Martina w Żninie, Klinikę Uzdrowiskową „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II w Ciechocinku, PPHU Agromlecz w Lipnie, Pasiekę Rodzinną Jacka i Tomasza Paul w Gniewkowie i PPUH Kwiecińscy w Bożejewiczkach.
Marek Żydowicz: - Osacza nas durnokracja [wideo]
Gratka dla miłośników kina. Rozpoczął się Camerimage 2016 [zdjęcia]
Rozpoczął się Camerimage 2016 w Bydgoszczy. Nagroda dla Jessiki Lange [zdjęcia, wideo]
Rozpoczął się Camerimage 2016 w Bydgoszczy. Jessica Lange z nagrodą [relacja z gali otwarcia]
Marek Żydowicz na otwarciu Camerimage.