MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika....
fot. unsplash.com

Chleb pełnoziarnisty i razowy - skutki jedzenia. Te osoby nie powinny jeść chleba pełnoziarnistego

Chleb pełnoziarnisty to źródło błonnika

Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika. Jedna kromka 100 proc. pełnoziarnistego chleba może zawierać od 2 do 4 gramów błonnika na kromkę, w zależności od wielkości chleba. Dorośli powinni spożywać 14 gramów błonnika na każde 1000 spożytych kalorii lub 28 gramów na diecie 2000 kalorii. Jedzenie zaledwie dwóch kromek chleba pełnoziarnistego dziennie może pomóc zaspokoić ponad 25 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Jedzenie błonnika wiąże się z poprawą trawienia, zdrowiem jelit, zdrowiem serca i zapobieganiem nowotworom, żeby wymienić tylko kilka korzyści.

Zobacz również

Klasycy i nowe pokolenie. Wystawa kolekcji Wojciecha Fibaka otwarta [zdjęcia]

Klasycy i nowe pokolenie. Wystawa kolekcji Wojciecha Fibaka otwarta [zdjęcia]

Najpiękniejsza willa przy ul. Paderewskiego bardzo się zmienia - zobaczcie zdjęcia

Najpiękniejsza willa przy ul. Paderewskiego bardzo się zmienia - zobaczcie zdjęcia

Polecamy

Agresywny kierowca autobusu w Bydgoszczy? Co wydarzyło się na pętli w Myślęcinku?

Agresywny kierowca autobusu w Bydgoszczy? Co wydarzyło się na pętli w Myślęcinku?

Tomasz Szymański: Spokojnie, los szybkiej kolei w Grudziądzu nie jest przesądzony

Tomasz Szymański: Spokojnie, los szybkiej kolei w Grudziądzu nie jest przesądzony

Sprawdź, czy masz paszenoga w rodzinie. Staropolskie nazwy powinowactw

Sprawdź, czy masz paszenoga w rodzinie. Staropolskie nazwy powinowactw