
Alergia na pszenicę i celiakia
Prawdziwe alergie na pszenicę są rzadkie i dotykają jedynie ok. 1 proc. dzieci, z czego dwie trzecie wyrasta z tej alergii do czasu osiągnięcia dorosłości. Jeśli osoba z alergią na pszenicę zje chleb pełnoziarnisty, może doświadczyć reakcji alergicznych, które wpływają na skórę, układ oddechowy i żołądek, a nawet mogą skutkować wstrząsem anafilaktycznym.
W odróżnieniu od alergii na pszenicę, celiakia może również powodować niepożądane reakcje na chleb pszenny ze względu na zawarty w nim gluten. Jeśli osoba chora na celiakię zje chleb pełnoziarnisty, może doświadczyć skutków ubocznych, od biegunki po ból stawów lub wysypkę skórną.

Chleb pełnoziarnisty i chleb razowy - który jest zdrowszy?
Zarówno chleb razowy, jak i chleb pełnoziarnisty, znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Oba rodzaje pieczywa są pożywne. Chleb jest dobrym źródłem węglowodanów - makroskładników odżywczych, które organizm preferuje jako źródło energii. Takie pieczywo pomaga regulować poziom cukru we krwi, przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu 2, dobrze wpływa na kondycję serca i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Zarówno chleb razowy, jak i chleb pełnoziarnisty pomagają kontrolować wagę, głównie dzięki błonnikowi.

Tak odróżnić chleb pełnoziarnisty i chleb razowy
Pieczywo pełnoziarniste powstaje z nieoczyszczonej mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej lub z mąki graham. Obydwa rodzaje pieczywa - pełnoziarniste i razowe - zawierają pełne ziarna:
- chleb pełnoziarnisty zawiera wyłącznie ziarna pszenicy,
- chleb razowy może zawierać różne ziarna, takie jak jęczmień, kukurydza czy żyto.