Bank Żywności pozyskuje produkty spożywcze od dobroczyńców, by przekazać je tym, którzy ich potrzebują. Prowadzi działalność na terenie trzech województw - pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. W miesiącu wspiera średnio ok. 35 tys. osób, a tzw. indeks zwrotu z każdej zaangażowanej złotówki wynosi 19 zł 76 gr, w roku ubiegłym było to 19 zł 21 gr.
Mieszkańcy najczęściej dostrzegają działalność Banku podczas publicznych zbiórek żywności przed świętami i w ramach akcji "Podziel się posiłkiem". To wtedy Bank zachęca ich, by wrzucili coś do koszyka w jednym ze sklepów. I ten apel nie pozostaje bez odzewu.
W zestawieniu federacji chojnicki Bank znalazł się na pierwszym miejscu - na 29 banków w Polsce - ze względu na liczbę darczyńców. Jest też jednym z banków o największym przyroście tonażu żywności.
Bank nie poprzestaje na zbiórce żywności, prowadzi również działania edukacyjne, m.in. o zdrowym jedzeniu czy o tym, by nie marnować ani okruszka.
Nie zapomina o tych, którzy zostali doświadczeni przez kataklizmy. M.in. zorganizował i przekazał dodatkową pomoc dla poszkodowanych przez trąbę powietrzną w gminie Cekcyn.
- Przed Wielkanocą planujemy zbiórkę w sklepach Kaufland i Carrefour na tradycyjne śniadanie wielkanocne - mówi Kinga Przełożna, dyrektorka BŻ. - Zapraszamy 15 i 16 marca.
Czytaj e-wydanie »