MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czy stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu lub...
fot. Obraz Borko Manigoda z Pixabay

Chów bez antybiotyków, to coś wyjątkowego? Oto fakty i mity o produkcji mięsa

Czy stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu lub wieprzowiny jest powszechne?
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy wyjaśnia: - Stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu lub wieprzowiny obwarowane jest szeregiem aktów prawnych. W związku z narastającym problemem antybiotykoodporności Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna podjęła Uchwałę w sprawie przyjęcia Kodeksu rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii z dniem 01.06.2021 r.
Lekarz weterynarii, jako osoba zaufania publicznego, musi bezwzględnie kierować się w swej pracy poczuciem odpowiedzialności za stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych, mających wpływ na jakość produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz wzrost odporności drobnoustrojów chorobotwórczych, co stanowi jego wkład w ochronę zdrowia społeczeństwa. W racjonalnej chemioterapii stosowanie antybiotyków jest zasadne tylko w takich przypadkach, w których są one faktycznie niezbędne i gdy dokonano starannego wyboru substancji czynnej zapewniającej osiągnięcie celu leczenia. W stadach drobiu ograniczanie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych związane jest głównie z przestrzeganiem zasad bioasekuracji i właściwym zarządzaniem stadem. Właściwe zarządzanie stadem trzody, tj. optymalizacja warunków hodowli (mikroklimat chlewni, reżim higieniczny, reżim dotyczący żywienia świń oraz strategia szczepień), odgrywają istotną rolę w unikaniu infekcji oraz redukcji stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych. Stosowanie tych środków winno opierać się na dokładnych badaniach klinicznych pojedynczych zwierząt jak i całego stada. W trakcie regularnych wizyt na fermie lekarz weterynarii opiekujący się stadem zbiera informacje dotyczące zdrowia i sytuacji epidemiologicznej specyficzne dla danego stada, które pomagają mu w skutecznej profilaktyce i leczeniu.
Należy podkreślić, że ograniczenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u poszczególnych gatunków można osiągnąć tylko poprzez właściwe współdziałanie hodowcy zwierząt i lekarza weterynarii opiekującego się stadem. W ramach Krajowego programu badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego prowadzony jest regularny monitoring obecności antybiotyków i substancji przeciwbakteryjnych w mięsie.(...)

Zobacz również

Koszmarne zderzenie czołowe w Szaflarach. Dwie osoby ranne

Koszmarne zderzenie czołowe w Szaflarach. Dwie osoby ranne

Velo Huta 2024. Już najwyższy czas zainaugurować sezon rowerowy

Velo Huta 2024. Już najwyższy czas zainaugurować sezon rowerowy

Polecamy

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Awans Polek w światowym rankingu! To najwyższe miejsce w XXI wieku!

Awans Polek w światowym rankingu! To najwyższe miejsce w XXI wieku!

Mieszkaniec Torunia ukradł artystce skrzypce warte 20 tys. zł. Wpadł w ręce policji

Mieszkaniec Torunia ukradł artystce skrzypce warte 20 tys. zł. Wpadł w ręce policji