Ciastka z Sośna Królewskiego na Liście Produktów Tradycyjnych. Jak je zrobić?

AGW
Anna Florkiewicz
Ponownie rozrosła się lista prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym razem dołączyły na nią ciastka zgłoszone Annę Florkiewicz z gminy Brzozie w powiecie brodnickim.

Na przygotowanie przysmaku potrzeba 5 godzin, ale smak wynagradza oczekiwanie. Ciastka powstają w Sośnie Królewskim od 1928 roku. - Prababcia przywiozła przepis od żony cukiernika z Lubawy, ta zastrzegła, żeby zachować przemycenie receptury w tajemnicy przed mężem - wspomina rodzinną historię pojawienia się przepisu Anna Florkiewicz. Najpierw prababcia piekła sama, później też jej siostra. - Ja piekłam z mamą, od kiedy pamiętam. Jako dziecko układałam ciastka na blasze.

Przeczytaj też: Jarmark z produktami rolników organizują w bydgoskiej kamienicy [zdjęcia]

Przygotowanie tego specjału wymaga czasu - od rozrobienia do upieczenia 5 godzin. - Ja mogę podać przepis, ale i tak nie wyjdą - zaskakująco mówi autorka zgłoszenia. - To trzeba widzieć, zobaczyć konsystencję. Jak rozdawałam przepis, to nie wychodziły - wyjaśnia.

Do przygotowania ciastek potrzebujemy tylko kilku składników: masła, żółtek, wody, mąki pszennej i cukru do posypania po wierzchu. Do tego momentu przepis wydaje się prosty. Czas przygotowania deseru wydłuża się po zagnieceniu ciasta. Odstawiamy je na godzinę, rozwałkowujemy, składamy w kopertę, odstawiamy na godzinę do chłodnego miejsca i znów rozwałkowujemy. Powtarzamy czynność trzykrotnie. Po czwartym rozwałkowaniu wycinamy już ciastka, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i układamy na blaszkę. Pieczemy 10-12 minut.

Dzięki pani Annie województwo kujawsko-pomorskie ma już 55 produktów na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Zgłosiłam, żeby się świat i rejon dowiedział, że są takie proste i smaczne ciastka, bez spulchniaczy, bez konserwantów. Wytrzymają od 2 miesięcy nawet do pół roku i nie zepsują się - opowiada pani Anna.

Do tej pory mieszkanka Sośna Królewskiego robiła ciastka na specjalne okazje takie jak święta, chrzciny, odpusty. Po tym, jak trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych piecze je niemal codziennie, bo wszyscy chcą posmakować. Wczoraj pytał o ten przysmak nawet listonosz.

Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się 55 propozycji z województwa kujawsko-pomorskiego. Zdecydowanie wyprzedzają nas pod względem liczby zgłoszonych i zatwierdzonych produktów takie województwa, jak: pomorskie (158), podkarpackie (177), lubelskie (127) czy śląskie (137) i małopolskie (134). Najmniej mają ich województwa warmińsko-mazurskie (25), zachodnio-pomorskie (29) i lubuskie (34).

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Lista obejmuje łącznie 1351 produktów. Największą grupę zarejestrowaną z naszego regionu stanowią wyroby piekarnicze i cukiernicze (14), gotowe dania i potrawy (12), tyle samo napojów, 4 warzywa i owoce, 4 produkty mleczne, 3 mięsne, poza tym miód, masło i inne wyroby (mniszek bronisławski, ciechocińska sól, kulis - kwas z buraczków i placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach).

Chcesz zgłosić produkt na Listę Produktów Tradycyjnych? Musi być wytwarzany minimum od 25 lat w przynajmniej 5 gospodarstwach na terenie województwa i nawiązywać do lokalnej tradycji.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie