https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Tak się robi pączki ziemniaczano-dyniowe według receptury KGW Jagna z Tłuchowa

Agnieszka Romanowicz
W przekroju pączki z Tłuchowa mają kolor lekko pomarańczowy - w zależności od sezonowości użytych jaj, a także przecieru dyniowego (im więcej przecieru, tym intensywniejsza barwa). Przecier dyniowy nie tylko nadaje wyjątkową barwę, ale też przedłuża świeżość wypieku.
W przekroju pączki z Tłuchowa mają kolor lekko pomarańczowy - w zależności od sezonowości użytych jaj, a także przecieru dyniowego (im więcej przecieru, tym intensywniejsza barwa). Przecier dyniowy nie tylko nadaje wyjątkową barwę, ale też przedłuża świeżość wypieku. MRiRW
Receptura wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przekazywana w Tłuchowie z pokolenia na pokolenie. Pączki ziemniaczano-dyniowe mają wielu zwolenników. Są atrakcją rodzinnych imprez i wielkich festynów. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na tłusty czwartek.

Produkt KGW Jagna z Tłuchowa w powiecie lipowskim został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2012 r.. Chodzi o pączki ziemniaczano-dyniowe „o porowatej strukturze, charakterystycznej dla dobrze wyrobionego i wyrośniętego ciasta oraz o chrupiącej skórce o barwie od złotej do brązowej”.
W przekroju pączki z Tłuchowa mają kolor lekko pomarańczowy - w zależności od sezonowości użytych jaj, a także przecieru dyniowego (im więcej przecieru, tym intensywniejsza barwa). Przecier dyniowy nie tylko nadaje wyjątkową barwę, ale też przedłuża świeżość wypieku.
Pączki ziemniaczano-dyniowe prezentowane są na różnego rodzaju uroczystościach w naszym regionie, m. in. na dożynkach wojewódzkich i targach organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
W księdze produktów tradycyjnych zanotowano, że receptura na pączki ziemniaczano-dyniowe w Tłuchowie przekazywana była głównie na kursach gospodarstwa domowego oraz w domach rodzinnych z pokolenia na pokolenie. Najczęściej przyrządzano je podczas różnych zabaw: w karnawale oraz na wesela i inne uroczystości rodzinne.

KGW Jagna dzieli się swoim przepisem w internecie. Wkrótce tłusty czwartek, zachęcamy więc Państwa do wypróbowania ich receptury.

Składniki

  • dynia- przecier dyniowy
  • ziemniaki
  • jaja wiejskie
  • mąka z pobliskiego młyna
  • margaryna
  • cukier
  • drożdże
  • aromat, laska wanilii
  • spirytus
  • konfitura z róży lub dżem
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania
Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy jaja, wcześniej wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem. Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki: aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni i wyrabiamy ciasto. Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem. Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska