Co lubi serce?

Redakcja
fot. sxc
Lekarze coraz częściej zalecają osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę dietę semiwegetariańską.

Stosując dietę semiwegetariańską zapominamy o soli, mięsie i tłuszczach zwierzęcych. Raz na jakiś czas można schrupać chudą pierś kurczaka z grilla, lub lekki rosołek. Za to bez ograniczeń można zajadać się owocami i warzywami w każdej postaci.

Nie zapominamy również o produktach zbożowych, nasionach warzyw strączkowych i orzechach.

Z produktów pochodzenia zwierzęcego ograniczamy dzienną dawkę do szklanki beztłuszczowego mleka, jogurtu lub kilku dekagramów białego sera. Jajka też oszczędzamy - jemy jedynie białko.

Absolutnie nie wolno pić czarnej kawy ani mocnej herbaty. Maksymalnie ograniczyć alkohol (można małą, ale to małą! szklaneczkę czerwonego, wytrawnego wina dziennie). Trzeba też rzucić palenie.

Wykreślamy z jadłospisu tłuste zupy na kościach i wędzonce oraz wieprzowinę i tłustą wołowinę.

Możemy jeść chudy drób i ryby, przynajmniej dwa razy w tygodniu (ale nie mówimy tu o tłustej, wędzonej makreli).

Procesy miażdżycowe nasilają się przy braku wapnia i magnezu w organizmie - trzeba je uzupełnić.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie