
Eksperci twierdzą, że w czasie trwających szczepień przeciwko COVID-19, organizm może potrzebować trochę dodatkowej troski, także w postaci odpowiedniego jedzenia.
Wprawdzie nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących tego, co należy jeść przed szczepieniem lub po otrzymaniu szczepionki przeciw COVID-19, mądre i przemyślane wybory żywieniowe są zawsze dobrym pomysłem.
Oto 8 najlepszych potraw, po które zdaniem ekspertów warto sięgnąć przed i po podaniu szczepionki przeciwko COVID-19. Sprawdź na kolejnych slajdach >>>

BULION
Istnieje powód, dla którego ludzie radzą jeść rosół z makaronem w czasie choroby - bulion nie tylko rozgrzewa, ale także może naprawdę leczyć.
Rosół zrobiony z wołowiny, kurczaka lub indyka, ma wysoki poziom kolagenu, który pomaga naprawić wyściółkę jelit.
Można go po prostu pić w ciągu dnia jak filiżankę herbaty.

ZIELONE WARZYWA
Często powtarza się: "Zjedz zieleninę". Nie bez powodu! Zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, kapusta włoska i brokuły mają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i stany zapalne w organizmie.
Na przykład brokuły zawierają przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym i zwalcza stany zapalne.

CZOSNEK I CEBULA
Czosnek i cebula są bogate w prebiotyki, które pomagają odżywiać dobre bakterie w jelitach.