https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co z hodowlą trzody chlewnej - opłaca się czy nie? Forum Rolnicze w Toruniu

PIO, AGW
Panel poświęcony hodowli jest jednym z 6 zaplanowanych
Panel poświęcony hodowli jest jednym z 6 zaplanowanych Dominik Fijałkowski
O godzinie 14:30 rozpoczęła się II część paneli dyskusyjnych Forum Rolniczego "Gazety Pomorskiej". Jeden z nich był poświęcony trzodzie chlewnej.
Chów i hodowla trzody chlewnej - Forum Rolnicze

Chów i hodowla trzody chlewnej

"Chów i hodowla trzody chlewnej - kto może pozyskać unijne lub krajowe wsparcie na odbudowanie stada? Czy musimy gonić Duńczyków? Opłacalność produkcji w małych średnich i dużych stadach" - to temat dyskusji, która trwa w toruńskim hotelu Copernicus. Prelegentami są prof. dr hab. inż. Wojciech Kapelański z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy i Andrzej Owczarz, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Kapelański: - Rozwój trzody chlewnej nie zależy tylko od rolników, ale także od polityki. Niezależnie od działań rządu, jedno jest pewne: świń zaczyna u nas brakować.

Profesor dodaje: - Ta liczba świń systematycznie maleje od 2005 roku. Dotyczy to zwłaszcza loch. Jeszcze kilka lat temu wartość produkcji wynosiła ponad 2 miliony sztuk. Teraz to już mniej, niż milion. Średnio co roku stan loch zmniejsza się o 120 tysięcy sztuk. Jeśli będzie tak dalej, to w 2020 roku naszych, krajowych świń może zabraknąć. Aby ten niepokojący trend odwrócić, rolnikowi musi się opłacać hodować świnie. We własnym gospodarstwie można poprawić intensywność hodowli świń, ale tutaj ekonomia odgrywa ważną rolę.

Owczarz: - Na realizację Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przeznaczymy 13,5 miliarda euro. To zarówno pieniądze z Europejskiego Funduszu Rolnego oraz budżetu państwa. Wśród planowanych inwestycji są modernizacje gospodarstw rolnych, w tym rozwój produkcji prosiąt oraz bydła mlecznego.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

F
Franek74

Wysokobiałkowe młóto bogate w witaminy oraz mikro i makroelementy poprawiło znacznie odchów prosiąt od lochy. Maciory zaczęły rodzić większą ilość zdrowych, silnych prosiąt. W młóto zaopatruję się u www.młóto.pl.

 
M
Marcel

Ich podajniki koralikowe (tej firmy Redis) są super. Zastosowałem to rozwiązanie u siebie i świetnie się sprawdza.

K
Karol89

Moim zdaniem jak dobrze się zakręcisz i będziesz umiał poprowadzić gospodarkę to się opłaca. Jak będziesz chciał się zaopatrzyć w wszelkiego rodzaju podajniki dla trzody chlewnej, poidła i tego typu rzeczy to firma REDIS się tym zajmuje.

G
Gość

Mój teść miał 45 macior i co 3 tygodnie odstawiał ok 100 tuczników. Dziś w nowej chlewni którą pobudował stoją maszyny a na reszcie hula wiatr. Woli sprzedać zboże i nie dokładać do interesu a czas z pracownikiem spędzić w warsztacie poświęcając go na remont maszyn. Tylko łza się mu w oku czasami  zakręci jak popatrzy na stojący budynek i pomyśli że władował w niego 500 tyś. swoich oszczędności plus to co dostał na modernizację. Dziś by wolał w to miejsce sobie nowe maszyny kupić a nie budować. 

To co dziś rząd tak zachwala że będzie unijne wsparcie do rozwijania produkcji świń i budowy budynków to śmiech i kpina bo nie wiem kto jest samobójcą by skorzystać z tego działania gdy do produkcji trzeba dopłacać - z czego spłaci resztę kredytu na budowę skoro zysku nie będzie miał.

 

Słyszałem pewne wyliczenia jednego z hodowców że jak kupi 20 polskich warchlaków i policzy ile zjedzą paszy do tucznika to dopłaci do nich 3tyś. do duńskich warchlaków dopłacił by tylko 2tyś. A gdzie tu jego zysk, gdzie zapłata za pracę itd.

 

Dziś hodowlę mają tylko ci co muszą wykazać się do agencji i ciągną to choć dokładają.

d
duńczyk

Bzdura! Przetrwają na pewno ci, którzy mają kasę aby dołożyć do produkcji. Tacy mający 2-3 lochy na pewno przetrwają bo oni przecież nie utrzymują się z takiej produkcji. A takich jest bardzo dużo.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska