
Zdrowe zamienniki masła
Czym zastąpić masło? Sprawdź TOP 12 najlepszych zamienników masła na kolejnych slajdach naszej galerii >>>>>

Awokado zamiast masła
Awokado jest tłuste, kremowe i bardzo odżywcze - to jeden z najpopularniejszych zamienników masła. Awokado rozdrobnione widelcem czy zmiksowane gładko można nałożyć na kanapkę. Aby nie czerniało, warto je skropić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki. Awokado będzie też idealną bazą do musów i kremów zarówno na słono, jak i na słodko.

Oliwa zamiast masła
Chleb można skropić oliwą z oliwek lub wybranym olejem. Nie warto jednak tego zamiennika wybierać w pierwszej kolejności, bowiem są to czyste, wyekstrahowane tłuszcze, o wysokiej kaloryczności. Dodatkowo nie zawierają błonnika czy innych składników odżywczych, które można dostarczyć w diecie dzięki pastom warzywnym czy awokado. Zastąpienie masła oliwą czy olejem to niezawodna metoda na przygotowanie deseru bez użycia masła. Proporcje pozostają takie same, a zwartą konsystencję pomoże utrzymać łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Banan zamiast masła
Rozgnieciony banan posypany sezamem, słonecznikiem czy uprażonymi orzechami albo podany na maśle orzechowym - niebo w gębie. Banany mogą również zastąpić masło w przepisach na wypieki. Wystarczy je rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze i dodać do ciasta. Można wówczas dodać mniej cukru niż podaje przepis, bowiem banany są jego naturalnym źródłem. Koniecznie należy dodać też do masy odrobinę oleju lub oliwy z oliwek.