Spis treści
Masło - właściwości
Masło to jeden z najczęściej używanych tłuszczów w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez masła. To także podstawowy składnik wielu przepisów kulinarnych zarówno słodkich, jak i wytrwanych.
Masło nie tylko dodaje smaku, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy A, D, E i K, a także minerały, m.in. selen, wapń, fosfor, jod oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, m.in. kwas masłowy, który działa przeciwzapalnie. Masło pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i wzroku, stan skóry, wspomaga też układ odpornościowy. Jednocześnie nadmierne spożycie masła może prowadzić do nadwagi i problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Zaleca się, by dzieci do 3 roku życia spożywały masło, gdyż zawarty w nim cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu, a także do budowania ścian nowo powstających komórek. Masło jest też dobrym źródłem witaminy D potrzebnej do kształtowania odporności i układu kostnego.
To Cię może zainteresować
- Najzdrowsze śniadanie - pomysł od neurologów. Te produkty warto jeść z samego rana
- Jogurt grecki. Właściwości i jego wpływ na zdrowie. Oto skutki!
- Oto najgorszy czas na jedzenie bananów. O tej porze lepiej nie jeść bananów
- Oto przepis na biszkopt doskonały. Tak piec biszkopt, żeby nie opadł i był puszysty
Ceny masła szaleją - nawet 10 zł za kostkę!
Ceny masła wciąż rosną. Ostatnio tak drogie masło było w 2022 roku a im bliżej Świąt Bożego Narodzenia tym jest drożej. W niektórych sklepach cena masła przekroczyła już "psychologiczną granicę" 10 zł!
Na podwyżki cen masła wpływa kilka czynników, z których najważniejszym jest tegoroczna susza, podnosząca koszty paszy dla bydła - komentuje dla "Gazety Pomorskiej" Paweł Majtkowski, analityk eToro. - Dodatkowo wysokie temperatury wpłynęły na spadek produkcji mleka, ponieważ wydajność mleczna krów maleje w warunkach wysokich temperatur. Równocześnie rosnące koszty energii elektrycznej dotykają przedsiębiorców jeszcze silniej niż konsumentów.
Ceny masła rosną globalnie, nie tylko w Polsce. Alternatywne tłuszcze, takie jak margaryna czy oliwa, również podrożały.
Ceny to nie jedyny powód, dla którego warto zamienić masło na inny wartościowy i zdrowy produkt. Zamienników masła szukają między innymi osoby na diecie eliminacyjnej (głównie bezlaktozowej i bez białek mleka krowiego), ci, którzy chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, nie przepadają za smakiem masła albo po prostu zapomnieli je kupić.
Tym można zastąpić masło
Czym zastąpić masło? Decyzja zależy przede wszystkim od tego, jak ma być użyte - do smarowania, smażenia czy do pieczenia. Masło to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpione w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Smażenie, pieczenie i gotowanie a nawet robienie kanapki bez masła jest całkowicie możliwe dzięki prostym i zdrowym zamiennikom.
Sprawdź najlepsze zamienniki masła w poniższej galerii:
