
Białe nitki w mandarynkach - jeść czy nie jeść?
Mandarynki to jedne z najpopularniejszych owoców. Są słodkie, soczyste, idealne by zabrać je na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Mandarynki to samo zdrowie. Wyjaśniamy, jakie korzyści daje ich spożywanie. Jednak większość z nas popełnia błąd obierając mandarynki z białych nitek spod skórki. Zobacz, dlaczego nie powinno się tego robić.

Witaminy A, E, C
Mandarynki są bogatym źródłem witamin: A, E, C.
Witamina A pomaga zachować zdrową skórę i opóźnia proces jej starzenia, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Witamina C odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności.
Witamina E obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Witaminy z grupy B
Mandarynki to także źródło witamin z grupy B.
Witamina B2 (ryboflawina) wspiera produkcję energii oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i błon śluzowych.
Witamina B3 (niacyna) jest istotna dla metabolizmu tłuszczów oraz wspiera układ nerwowy.
Witamina B6 (pirydoksyna) odgrywa kluczową rolę w metabolizmie aminokwasów oraz produkcji neuroprzekaźników, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Przeciwutleniacze i flawonoidy
Mandarynki zawierają wartościowe antyoksydanty, w tym flawonoidy. Neutralizują one wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko powstawania wielu chorób, takich jak: miażdżyca, choroby serca, choroby nowotworowe, cukrzyca, astma, zaćma, a nawet choroba Parkinsona i Alzheimera.