W Parlamencie Europejskim w Strasburgu odbyła się promocja polskiej żywności ekologicznej.
Brało w niej udział 7 firm polskich, wśród nich zakłady mięsne "Polmeat" z Brodnicy.
W Strasburgu przekazano do degustacji ponad 100 kg wyrobów brodnickiego "Polmeat" -u. Wielu gości, w tym 200 eurode-putowanych. miało okazję skorzystać z promocji.
Wszyscy zachwalali niepowtarzalny smak wędlin, szczególnie szynki i kabanosów. Warto nadmienić, że byla to pierwsza tego typu wystawa polskich produktow z branży żywnościowej w eurplarlamencie.
Na pierwszy ogien poszły tradycyjne: krakowska sucha, ży-wiecka luksuowa, myśliwska sucha, kabanosy luksusowe, wędzonka krotoszynska, polędwica wędzona, kiełbasa z pieca, szynka Marysieńki, kiełbaski z serem, śląska ekstra.
A wszystko działo się w roku jubileuszu, 120-lecia zakładów mięsnych w Brodnicy.