
Cynamon to przyprawa, która szturmem wdarła się do naszego cukiernictwa. Cynamonki, jabłecznik czy nawet pierogi to tylko niektóre z potraw, do których dodajemy cynamon. Jednak jakie są skutki jego spożywania?

Stany zapalne
Jedną z kluczowych rzeczy, jakie warto odnotować w kontekście skutków spożywania cynamonu jest jego działanie przeciwzapalne. Szczególnie dobrze działa ono na zapalenia wynikające bezpośrednio z infekcji. Z tego też powodu, posiadając m.in. zapalenie gardła warto spożywać potrawy zawierające cynamon.

Spowolnienie starzenia się
Na pewno wielu smakoszy cynamonu ucieszy jego działanie spowalniające starzenie się. Wszystko za sprawą zawartych w nim przeciwutleniaczy, które redukują ilość rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry.

Pozytywny wpływ na cukrzycę
Dzięki umiejętności przywracania prawidłowego poziomu Ca2 , cynamon jest w stanie obniżyć poziom ciśnienia krwi i lipidów. Z tego powodu, jego spożywanie jest w stanie zmniejszyć ilość cukru we krwi, a co za tym idzie pomóc nam w walce z cukrzycą.