
Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw, produkowana z wysuszonej kory cynamonowca. Okazuje się, że warto dodawać cynamon i włączyć go do swojej diety, bo ta przyprawa korzenna ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jakie są właściwości cynamonu? W jaki sposób cynamon wpływa na organizm? Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

CYNAMON POMAGA OBNIŻYĆ POZIOM CHOLESTEROLU
Warto włączyć cynamon do swojej codziennej diety, by skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Badania wykazały, że u osób dorosłych z cukrzycą typu 2 uzupełnienie diety o cynamon obniżyło poziom cholesterolu LDL o 27 proc., a cholesterolu całkowitego o 26 proc.

CYNAMON POMAGA W ODCHUDZANIU
Badania wykazały, że suplementacja cynamonem zmniejszyła masę ciała, BMI, obwód talii i masę tłuszczu u dorosłych pacjentów. Cynamon należy do grupy termogeników - substancji, które przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dodatkowo cynamon poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek.
100 gram cynamonu to 247 kcal - jest to więc dość kaloryczna przyprawa, ale zwykle dodaje się tylko szczyptę. Łyżeczka cynamonu (około 3 gramów) zawiera tylko 6 kcal.

CYNAMON ZMNIEJSZA RYZYKO MIGRENY
Cynamon może zmniejszyć ryzyko wystąpienia migreny. Badania wykazały, że osoby cierpiące na migreny, którym podano kapsułki zawierające 600 miligramów cynamonu każdego dnia, zauważyły skrócenie czasu trwania a także zmniejszenie częstotliwości i siły migren w porównaniu z osobami, które otrzymywały placebo. Jeśli więc cierpisz na regularne migreny, spróbuj dodać do swojego menu trochę cynamonu.