Cynamon - właściwości. To dzieje się z organizmem, gdy dodajesz cynamon
Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw, po którą sięgamy najchętniej jesienią i zimą. Produkowana jest z wysuszonej kory cynamonowca celjońskiego. Cynamon to przyprawa zdrowa, aromatyczna i pyszna.
Cynamon jest stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetologii oraz lecznictwie. Jest to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w medycynie naturalnej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie właściwości posiada cynamon i jaki ma wpływ na organizm ma ta przyprawa korzenna.
Okazuje się, że warto dodawać cynamon i włączyć go do swojej diety, ponieważ dzięki swoim właściwościom, ta przyprawa ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Korzyści można czerpać, dodając nawet odrobinę tej wyjątkowej przyprawy do ulubionych potraw i napojów.
Takie są skutki jedzenia cynamonu. W tych sytuacjach warto włączyć cynamon do diety
Cynamon to przyprawa o wyjątkowym, bardzo intensywnym aromacie, jest słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smaku. W cynamonie znajdziemy takie wartości odżywcze, jak błonnik, wapń, magnez, fosfor i potas. Przyprawa ta zawiera też witaminy A, C i K.
100 gramów cynamonu to 247 kcal - jest to więc dość kaloryczna przyprawa, ale zwykle dodaje się tylko szczyptę. Łyżeczka cynamonu (około 3 gramów) zawiera tylko 6 kcal.
Cynamon ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie, wykazuje m.in. działanie:
- dezynfekujące,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwzapalne,
- rozgrzewające,
- antyoksydacyjne,
- cynamon przyspiesza przemianę materii.
Jakie są właściwości cynamonu? W jaki sposób cynamon wpływa na organizm? Sprawdź to teraz w naszej galerii: