1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Wady jedzenia czekolady
Nie wszyscy mogą spożywać czekoladę. Kiedy może zaszkodzić? Z jakimi lekami jej nie łączyć? Szczegóły na kolejnych slajdach.
2 z 8

fot. pixabay
Czekolada a nadwaga
Czekolada zawiera spore ilości cukru i tłuszczu, które przyczyniają się do otyłości. Zatem osoby z nadwagą powinny jej unikać i zamiast tego postawić na zdrowe przekąski – owocowe, zbożowe, czy warzywne.
3 z 8

fot. pixabay
Czekolada a zgaga i refluks
Czekolada nie jest zalecana osobom cierpiącym na refluks, czy mających problemy ze zgagą, ponieważ może ona nasilać produkcję kwasu w żołądku.
4 z 8

fot. pixabay
Czekolada a zaparcia
Czekolada (a dokładniej zawarte w niej kakao) może wywoływać zaparcia. Szczególnie należy unikać czekolady gorzkiej i deserowej o dużej zawartości ziaren kakaowca.